Identity

Identity was te zien tijdens WAAH! (Wearable Art Award Holland) in 2018, waar het de Sustainability Award won.
Ook was het te zien tijdens de ZontaWalk 2019 in Haarlem en de UITmarkt 2019 in Zaanstad


Fotoreportage van het maakproces


In aanloop naar de tweede kamer verkiezingen van 2017 ontstond mijn idee voor Identity. Ik zag eindeloze discussies in de media over de Nederlandse identiteit en de angst om deze kwijt te raken als gevolg van de vele vluchtelingen en andere buitenlandse invloeden. Ik begon me af te vragen wat dan precies die Nederlandse identiteit is en wat die voor mij persoonlijk betekent.
Van de typisch Nederlandse eigenschappen zoals die algemeen gezien worden zijn er maar weinig op mij van toepassing. De aardappels staan niet om 6 uur op tafel, als ik ze al eet. Sparen heb ik nooit gedaan, ook geen zegeltjes. Ik heb een enorme hekel aan hokjes-denken, een smartlap op de radio gaat onmiddellijk uit en een handelsgeest ontbreekt bij mij. Oké, blijkbaar ben ik geen echte Nederlander, hoewel ik hier geboren en getogen ben en er is in mijn stamboom voor zover ik weet geen buitenlands bloed te bekennen helaas. Heel saai!

Dan de typisch Nederlandse producten. Ik heb daarvan vrijwel niets kunnen vinden wat van oorsprong Nederlands is. De tulp komt uit Turkije, de molen uit China, de aardappel uit Zuid-Amerika. Het draaiorgel komt uit Frankrijk, de kaasschaaf uit Noorwegen en drop komt uit Italië. Ook ons oer-Hollandse bakkie koffie komt hier niet vandaan. Zelfs onze wapenspreuk “Ik zal handhaven” staat geschreven in het Frans ( Je Maintiendrai). Kijk eens aan, allemaal buitenlandse invloeden.


Wat wel redelijk uniek is aan ons land is de vrijheid en de tolerantie op allerlei gebied. Je mag zeggen wat je wilt, geloven wat je wilt en je kunt openlijk uitkomen voor je seksuele voorkeur. Ook zijn we tolerant tegenover andersdenkenden. Althans…..daar stond Nederland altijd om bekend. Maar is dit nog wel zo? Als we ons laten leiden door angst is er weinig ruimte voor tolerantie.

Reacties zijn gesloten.