BuitenKant / Appearance

BuitenKant
Uitgangspunt voor mijn  kostuum was de pijn die schuilgaat achter mooie huizen, auto’s en andere dingen waarvoor hypotheken of dure leningen zijn afgesloten en waarvoor de lasten soms nauwelijks meer te dragen zijn. Aan de buitenkant ziet alles er nog prachtig uit maar achter de voordeur zit stress en pijn.
Tijdens het maakproces viel het me steeds meer op hoe onze westerse wereld is gebaseerd op die buitenkant. Overal kwam ik het tegen. De juiste kleding, het juiste kapsel, kaarsrechte parelwitte tanden. Je moet sporten voor de juiste spieren, aan yoga doen om innerlijke rust uit te stralen en minimaal 1 keer per jaar op vakantie. Daarnaast moet je huis schoon en gezellig zijn en de kinderen moeten op de juiste manier opgevoed worden, zodat ze straks met de juiste diploma’s als bewuste jonge mensen de maatschappij betreden.
Het lijkt allemaal de norm geworden. Om aan die norm te voldoen heb je steeds meer tijd en geld nodig. Tijd heb je al steeds minder omdat je harder werkt om alles te kunnen bekostigen.
Ik vraag me af: Als je aan de norm voldoet heb je dan nog tijd om gelukkig te zijn? En wie bepaalt die norm?

BuitenKant bestaat uit ongeveer 80 tot 100 vuilniszakken. Deze zijn verknipt tot stroken, daarna gehaakt en gesmolten. Kant is met een hoofdletter geschreven vanwege het kantachtige uiterlijk van het materiaal. Daarnaast vind ik kant bij uitstek een materiaal dat past bij uiterlijke schijn en opsmuk. Wat eronder zit is een heel ander verhaal.

Voor mijn deelname aan WOW in Nieuw Zeeland heb ik BuitenKant vertaald naar Appearance

BuitenKant / Appearance was in 2014 te zien tijdens Kunst om het Lijf waar het twee prijzen won en tijdens World of Wearable Art (WOW) in Nieuw Zeeland, waar het de duurzaamheidsprijs won.

Reacties zijn gesloten.